Dezvoltarea abilităților de comunicare asertivă și a relațiilor interpersonale

Pe data de 30 martie 2017 în sala de ședințe a CPSP, Chișinău psihologul Catlabuga Liuba a desfășurat seminarul pentru psihologi  cu tema „Dezvoltarea abilităților de comunicare asertivă și a relațiilor interpersonale”. Seminarul a fost realizat în cadrul clubului psihologilor „Firul Ariadnei”.

La seminar au participat în jur de 40 psihologi. Deși grupul a fost numeros d. Catlabuga a manifestat abilități extraordinare de ghidare a grupului, de menținere a contactului cu fiecare persoană a grupului și a creat o ambianță psihologică pozitivă pe tot parcursul activității.

Au fost utilizate diverse metode și tehnici de lucru: energizantul, discuția dirijată, explicația, jocul de rol, lectura ghidată, exercițiul practic, lucru în grup.

Chiar de la începutul seminarului psihologii au exersat tehnici interactive de comunicare asertivă prezentându-se prin asocierea cu o stare emoțională și deplasându-se prin sală după algoritmului dat de moderator. Psihologii au analizat cele 3 tipuri de comportamente: asertiv, agresiv, subasertiv) în baza unui joc de rol. Au exersat transmiterea mesajelor asertive, agresive și subasertive verbal și non-verbal. De asemenea, moderatorul a propus participanților diverse exerciții, ce pot fi utilizate la subiectul dat: Focul și gheața, Soldații/Păpuși cu sfoare, Căderea pe spate, Complimentele, Desenul în doi, Măgărușul.

La final d. Catlabuga a menționat că în pregătirea activității s-a ghidat de trainingul „Comunicarea asertivă”, elaborat și moderat de profesorul Bert Biliet,  la care a participat în luna august 2016 și a propus psihologilor să fie deschiși pentru dezvoltarea profesională și personală, deoarece orice formare contribuie atât la perfecționarea specialiștilor, cât și la dezvoltarea personală.

Leave a Reply