Seminarul „Workaholismul sau dependența de muncă la cadrele didactice ” – CPSP

Seminarul „Workaholismul sau dependența de muncă la cadrele didactice ”

Pe data de 31 ianuarie 2019 în incinta CPSP în cadrul clubului psihologilor practicieni „Firul Ariadnei” s-a desfășurat seminarul „Workaholismul sau dependența de muncă la cadrele didactice”.

Fiind ghidați de Brînză Dorina, psiholog CPSP, împarticipanții au definit noțiunea de workaholism, au identificat semnele workaholismului la cadrele didactice și au prezentat și analizat câteva tehnici, care ar putea ajuta cadrele didactice să-și autoevalueze starea emoțională, atitudinea față de serviciu, prioritățile profesionale și/sau personale etc.

Exercițiul „Poveste prederată”, propusă de Brînză Dorina, a ajutat participanții să identifice atitudinea față de muncă și motivul intern, care îi face să muncească mult. Gîrștega Valeria, psiholog, LT „Pro Succes”, a pus în discuție exercițiul „Semaforul”, care permite analiza activităților într-o anumită perioadă de timp (de exemplu, o săptămână) și identificarea activităților importante și neimportante. Exercițiul „Căminul”, propus de Taran Inga, psiholog, LT „Mircea cel Bătrîn”, are atât scop diagnostic, cât și de relaxare, exercițiul „Roata vieții”, propus de Lîsîi Ina, psiholog, LTPA „N. Sulac”, permite analiza grafică a priorităților și valorilor personale, iar o altă variantă a acestui exercițiu, propus de Ciorap Silvia, psiholog LT „Ion Creangă”, nu doar identifică procentual timpul acordat activităților zilnicw ale persoanei la moment, dar și vizualizarea timpului utilizat pentru diferite activități prin desenarea unui cerc dorit. Ciobanu Iana, psiholog CPSP a propus câteva variante pentru exercițiul „Dependența de muncă”, prin utilizarea colajului.

Toți participanții au căzut de acord, că pentru a fi de ajutor cadrelor didactice este benefic utilizare unor exerciții scurte, care nu necesită multe materiale, dar, care pot fi de real folos în prevenirea dependenței de muncă.

Foto

Leave a Reply