REFACEREA STIMEI DE SINE

Stima de sine se măsoară prin 2 componente: calitatea de persoană și competența dezvoltată. La copiii care posedă o bună stimă de sine, ambele elemente coexistă în mod echilibrat. Copiii care au o slabă stimă de sine își acordă puțină valoare și au dificultăți în a-și recunoaște competența.

Pentru a permite copilului să elimine convingerile false referitoare la valoarea lor și conduce spre o viziune mai realistă despre sine înșiși, propunem următorul exercițiu:

În fiecare zi copilul își determină una din calitățile personale și o scrie în tabelul:

Dacă sunt mai mulți copii, vor completa fișa Tabel de grup.

Adultul poate sugera copilului unele calități, când acesta întâmpină greutăți în determinarea calității, menționând că a fi dotat cu o calitate nu înseamnă că sunt perfecți în acest domeniu, dar, în cea mai mare parte a timpului, sunt capabili.

La nevoie putem consulta o listă de calități:

Exercițiul continuă timp de 20 de zile și copilul învață astfel să recunoască la el 20 de calități, care vin să-i demonstreze valoarea și competența.

Notă: Faptul de a prelungi exercițiul timp de 20 de zile îi dă creierului copilului timpul de a integra noile informații și de a „deprograma” credințele false din trecut.

sursa: Reid L. Cum înlăturăm anxietatea copiilor noștri. Fără medicamente și fără terapie

Leave a Reply